İKÜ'de İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Eğitimi

İklimlendirme ve soğutma teknolojisi teknikeri olmak isteyenlerin fen bilimlerine, özellikle fiziğe ilgi duyan ve bu konuda başarılı, elleri ve gözleri sağlam, bunları eşgüdümlü kullanabilen, bedenen güçlü ve dayanıklı, mekanik ilişkileri ve şekil ilişkilerini algılayabilen, tasarım ve çizim yeteneğine sahip kimseler olmaları gerekir.

İklimlendirme ve soğutma teknikerleri, çeşitli tesislerdeki soğutma ve havalandırma sistemlerinin işletilmesi, bakım ve kontrolü gibi hizmetleri yerine getirmek üzere kamu ve özel sektör kuruluşlarında görev alabilirler. Ülkemizin iklim yönünden farklılıklar göstermesi nedeniyle hem ısıtma hem de soğutma cihazlarına, tarım ülkesi olması nedeniyle de soğuk hava depolarına ihtiyaç her gün daha da artmaktadır. Bu nedenle 100 m2'ye kadar olan tesislerde bunları projelendirecek, kuracak, çalıştıracak ve bakımını yapacak teknik personele hem özel hem de kamu kesiminde gereksinim duyulmaktadır

İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Programı’nda eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim süresince matematik, iklimlendirme ve soğutma ilkeleri, iklimlendirme soğutma elektriği, havalandırma sistemleri, ısıtma sistemleri, bilgisayar destekli tasarım, otomatik kontrol, elektrik kumanda devreleri, koruyucu bakım ve arıza teşhisi, teknik ve meslek resmi, ticari soğutma sistemleri, test ayar dengeleme, iş güvenliği gibi dersler okutulmaktadır. Ayrıca 2. sınıfın sonunda bitirme projesi yaptırılmaktadır. Öğrencilerin pratiğini geliştirmek ve iş piyasası hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak amacıyla öğrencilere hem birinci sınıfın sonunda hem de ikinci sınıfın sonunda 20 iş günü staj yaptırılmaktadır.

Öğrencilerimiz iklimlendirme ve soğutma teknikeri olarak mezun olmaktadırlar.​

• Makine Mühendisliği
  • Endüstri Mühendisliği