İKÜ'de İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Eğitimi

İklimlendirme ve soğutma teknolojisi teknikeri olmak isteyenlerin fen bilimlerine, özellikle fiziğe ilgi duyan ve bu konuda başarılı, elleri ve gözleri sağlam, bunları eşgüdümlü kullanabilen, bedenen güçlü ve dayanıklı, mekanik ilişkileri ve şekil ilişkilerini algılayabilen, tasarım ve çizim yeteneğine sahip kimseler olmaları gerekir.

İklimlendirme ve soğutma teknikerleri, çeşitli tesislerdeki soğutma ve havalandırma sistemlerinin işletilmesi, bakım ve kontrolü gibi hizmetleri yerine getirmek üzere kamu ve özel sektör kuruluşlarında görev alabilirler. Ülkemizin iklim yönünden farklılıklar göstermesi nedeniyle hem ısıtma hem de soğutma cihazlarına, tarım ülkesi olması nedeniyle de soğuk hava depolarına ihtiyaç her gün daha da artmaktadır. Bu nedenle 100 m2'ye kadar olan tesislerde bunları projelendirecek, kuracak, çalıştıracak ve bakımını yapacak teknik personele hem özel hem de kamu kesiminde gereksinim duyulmaktadır

İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Programı’nda eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim süresince matematik, fizik, ekonomi, bilgisayar, teknolojinin bilimsel ilkeleri, iklimlendirme ve soğutma ilkeleri, iklimlendirme sistemleri, koruyucu bakım ve arıza teşhisi, klima teknolojisi, genel ve mesleki malzeme bilgisi, teknik ve meslek resmi, genel yapı bilgisi, elektrik tesisat bilgisi, iş güvenliği gibi dersler okutulmaktadır. Birinci sınıfta ortak dersler alan öğrenciler, ikinci sınıftan itibaren Soğutma Teknikerliği ve İklimlendirme Teknikerliği olmak üzere iki ayrı dalda eğitim-öğretime devam etmektedirler.

Öğrencilerin pratiğini geliştirmek ve iş piyasası hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak amacıyla öğrencilere hem birinci sınıfın sonunda hem de ikinci sınıfın sonunda on ikişer haftalık staj yaptırılmaktadır (Meslek lisesi çıkışlı olmayan öğrencilerin 6 ay ek staj yapmaları gerekmektedir).

• Makine Mühendisliği
  • Endüstri Mühendisliği