İnşaat Mühendisliği Bölümü’nü tercih edecek adayların sayısal akıl yürütme gücüne sahip, şekiller arasındaki ilişkileri görebilen (örneğin bir küpün açılımının nasıl olacağını zihinde canlandırma), fen bilimlerinde başarılı (özellikle matematik, fizik ve bu alanlara ilgili), sorumluluk sahibi, dikkatli, yaratıcı ve yöneticilik özelliklerine sahip kimseler olmaları gerekmektedir.
İnşaat Mühendisliği Bölümü mezunları, kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda çalışabilirler. Yoğun olarak çalıştıkları kurumlar: T.C. Devlet Demiryolları, Karayolları, Devlet Su İşleri, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’dır. Ülkemizde tarım ve sanayi sektöründen sonra inşaat sektörü en önemli istihdam alanını oluşturmaktadır.
İnşaat sektörü devamlı gelişim ve ilerleme içinde olduğundan gelişen teknolojinin takip edilmesi gerekmektedir. Ayrıca uzmanlaşma (köprü, baraj, otoyol, bina inşaatı) ve bilgisayar kullanımı artmaktadır. Deprem ve diğer doğal afetler göz önünde bulundurularak yapılaşmaya gidilmesi inşaat mühendisliğinin gelecekteki çalışmalarını etkileyecektir. Ülkemizde inşaat sektörüne yapılan yatırımların artması ve yurt dışından da inşaat işlerinin alınması nedeniyle bu sektör uzman mühendislere ihtiyaç duymaktadır.
Bu nedenle İnşaat Mühendisleri Odası, Avrupa İnşaat Mühendisleri Konseyine üye olmuştur. Bu kapsamda Avrupa'daki inşaat mühendislerinin eğitim düzeylerinin eşitlenmesi çalışmaları için ön hazırlık yapılmaktadır. Bu amaçla da mezuniyet sonrası eğitimle sertifikalı mühendislik uygulamasının işler hale getirilmesi için çalışmalar devam etmektedir.
İnşaat Mühendisliği Bölümü’nün ilk yılında, matematik, fizik, kimya gibi temel bilimler alanında dersler okutulmaktadır. İkinci yılda, matematiğin yanı sıra uygulamalı mekanik, malzeme davranışı, mukavemet ve topografya gibi dersler okutulur.
Üçüncü yılda yapı mekaniği, zemin mekaniği, akışkanlar mekaniği, ulaşım gibi meslek dersleri ile bilgisayar uygulamalarına ağırlık verilir. Son sınıfta ise mesleğin çeşitli dallarında planlama ve projelendirme yeteneğinin geliştirilmesi amaçlanır. Öğrenciler ayrıca uygulamaya yönelik dersler alırlar ve yaz stajlarını yaparlar.
Alınan dersler ve ders içerikleri için tıklayınız!
Öğrenim Ücreti
Ücretsiz
Kontenjan
6
Taban Başarı Sırası
165.348
Taban Puan
312,181
Öğrenim Ücreti
29.950 ₺
Kontenjan
29
Taban Başarı Sırası
295.170
Taban Puan
261,893
Öğrenim Ücreti
59.900 ₺
Kontenjan
5
Taban Başarı Sırası
222.976
Taban Puan
285,422