Siyaset bilimi, tarih, sosyoloji, psikoloji, hukuk ve ekonomi gibi bilim dallarına ilgi duyan, düşüncelerini açıkça ifade edebilen, analiz yeteneğine sahip, ikna kabiliyetine sahip, yabancı dil öğrenimine açık, temsil niteliğine sahip adayların Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü tercih etmesi tavsiye edilmektedir.
Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunları hem kamu sektöründe hem de özel sektörde iş imkanına sahiptir. Mezunlar, başta Dışişleri Bakanlığı olmak üzere İçişleri Bakanlığı, Maliye ve Gümrük Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığ’nda, çeşitli kitle haberleşme kuruluşlarında ve uluslararası bankalarda çalışabilir, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlıkları gibi devlet bürokrasisinin üst kademelerinde görev yapabilirler. Ayrıca, uluslararası iktisadi ve ticari ilişkiler konularında da yetişen öğrencilerin özel sektörün her kolunda iş imkanı bulunmaktadır.
Mezunlar, açılan sınavlarda başarılı olmaları durumunda, diplomasi alanında çeşitli unvanlarla görev alırlar. Ayrıca, kamu ve özel sektör kuruluşlarında, siyasi partilerde, sivil toplum örgütlerinde, kamuoyu araştırma şirketlerinde, medyada ve BM, Avrupa Birliği gibi uluslararası örgütlerde çalışabilir, farklı kademelerde yönetici olarak görev alabilir, yerel ve uluslararası bankalarda ticari işlemler yürütebilirler.
Eğitim sürecinin ilk yılında sosyal bilimlerin temel bilgileri ile donatılan öğrenciler ikinci yıldan itibaren uluslararası ilişkiler disiplininin detaylarına odaklanmaktadırlar. Uluslararası sistemin tarihini ve geçirdiği evreleri, işleyişini, hukuksal çerçevesini, ekonomik yapısını, devlet ve devlet dışı aktörlerin ilişkilerini öğrenmektedirler. Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde uluslararası ilişkiler, Türk dış politikası, devletler hukuku, siyasal tarih, siyaset bilimi, sosyoloji, ekonomi gibi dersler okutulmaktadır. Uluslararası İlişkiler Bölümü, öğrencilere geleceklerini şekillendirmede geniş bir bilgi birikimi ve kültürel altyapı sağlamasının yanı sıra, geniş bir çalışma alanı da sunmaktadır.
Alınan dersler ve ders içerikleri için tıklayınız!
Öğrenim Ücreti
Ücretsiz
Kontenjan
10
Taban Başarı Sırası
84.745
Taban Puan
356,129
Öğrenim Ücreti
27.950 ₺
Kontenjan
45
Taban Başarı Sırası
807.442
Taban Puan
214,018
Öğrenim Ücreti
55.900 ₺
Kontenjan
10
Taban Başarı Sırası
789.227
Taban Puan
220,656