Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı (YDYS) 4 aşamadan oluşmaktadır.
Konuşma (Speaking) Sınavı: Genel kültür ve ilgi alanına yönelik sorulan sorular üzerinden 10-15 dakikalık konuşma sınavı gerçekleştirilir.
Dinleme (Listening) Sınavı: İngilizce diyaloglar dinletilir ve diyaloglarla ilgili sorulara cevap verilmesi beklenir.
Okuma (Reading) Sınavı: Verilen paragraf üzerinden çoktan seçmeli sorular sorulur.
Yazma (Writing) Sınavı: Verilen konu üzerinden kısa deneme yazılması beklenir.
DEDAK AKREDİTASYONU
İstanbul Kültür Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Yabancı Diller Bölümü bünyesinde yürütülen İngilizce Hazırlık Programı, Dil Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu (DEDAK) Mayıs 2025-Mayıs 2030 dönemini kapsayacak şekilde akredite edilmiştir. DEDAK, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından Türkiye'deki İngilizce dil programları ve kurumları için ulusal akreditasyon kurumu olarak tanınmaktadır.
İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ ÖRNEK HAZIRLIK SINAVI
İngilizce Yeterlik Örnek Konuşma Sınavı
https://ydb.iku.edu.tr/sites/ydb/files/inline-files/ENGLISH%20PROFICIENCY%20EXAM%20%28SPEAKING%29.pdf
İngilizce Yeterlik Örnek Dinleme ve Okuma Sınavı
https://ydb.iku.edu.tr/sites/ydb/files/inline-files/ENGLISH%20PROFICIENCY%20EXAM%20%28LISTENING%20%26%20READING%29.pdf
Dinleme Parçası
https://ydb.iku.edu.tr/sites/ydb/files/inline-files/English%20Proficiency%20Exam%20Listening%20Track-v1.mp3
İngilizce Yeterlik Örnek Yazma Sınavı
https://ydb.iku.edu.tr/sites/ydb/files/inline-files/ENGLISH%20PROFICIENCY%20EXAM%20%28WRITING%29.pdf
Seviyeler
Öğrencinin İngilizce Hazırlık Sınıfı eğitim programını tamamlayabilmesi için sırasıyla Temel (A2), Orta-öncesi (B1), Orta (B1+), Orta-üstü (B2) seviyelerini başarı ile tamamlaması gerekmektedir. Öğrencilerin hangi seviyeye yerleştirileceği ise yapılan Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDSTS) sonucunda belli olmaktadır. YDSTS sınavından 0-20/100 puan arasında alan öğrenciler akademik yıl başlangıcından önce 3 hafta süren bir Hatırlatma-Yetiştirme Programına (Catch-up) tabi tutulurlar.
Temel Düzey - A2
Öğrencinin İngilizce bilgisi temel düzeydedir. A2 İngilizce seviyesi, Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programında (CEFR) ikinci seviyedir. Öğrenci günlük konuşma diyaloglarını rahatlıkla yapar çeşitli konulardaki bilgiyi anlar ve kavrar.
Orta-Öncesi Düzey - B1
Öğrencinin İngilizce bilgisi başlangıç üstü düzeydedir. B1 İngilizce seviyesi, Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programında (CEFR) üçüncü seviyedir. Öğrenci kişisel ve iş ihtiyaçları için çoğu konuşmayı başlatıp sonlandırabilir, toplantılara ve sunumlara katılabilir, hipotezlerini sunabilir.
Orta Düzey - B1+
Öğrencinin İngilizce bilgisi orta düzeydedir. B1+ İngilizce seviyesi, Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programında (CEFR) üçüncü seviyedir. Öğrenci ana dili İngilizce olmayan konuşmalara girebilir. Kişisel ilgi alanlarına dair basit metinler üretebilir.
Orta-Üstü Düzey - B2
Öğrencinin İngilizce bilgisi orta üstü düzeydedir. B2 İngilizce seviyesi, Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programında (CEFR) üçüncü seviyedir. Öğrenci uzmanlık alanındaki teknik konuşmalar dahil olmak üzere hem soyut hem de somut konulardaki komplike metinleri anlayabilir ve üretebilir. Geniş yelpazedeki konular üzerine metin üretebilir.
Dış Sınavlar Eşdeğerlik
Dış Sınavlar Eşdeğerliği öğrenciye hazırlığı geçerek lisans eğitimine direkt olarak başlama olanağı sunar. Öğrenci isteğe bağlı olarak aşağıdaki sınavlardan herhangi birine girerek İstanbul Kültür Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü standartlarını sağladığı takdirde, hazırlık aşamasını geçip Lisans eğitimine başlar.
Eşdeğerlik standartları aşağıda verilen tabloda yer almaktadır.
Bölüm | YDYS (İKÜ) | YDS/YÖKDİL/e-YDS | TOEFL IBT | Cambridge C1 Advanced | PTE (Academic) | Cambridge Linguaskill General | Oxford Test of English / Oxford Test of English Advanced |
---|---|---|---|---|---|---|---|
İngilizce Dili ve Edebiyatı, Yabancı Diller Eğitimi – İngilizce Öğretmenliği Programı Öğrencileri | 80 | 80 | 96 | A | 78 | 187-193 | 141-145 |
İngilizce Eğitim-Öğretim Yapan Diğer Ön Lisans ve Lisans Programları Öğrencileri | 60 | 60 | 72 | C | 55 | 140-145 | 111-115 |
AKADEMİK TAKVİM
2025-2026 Yabancı Diller Yüksekokulu Yabancı Diller Bölümü Akademik Takvimi aşağıda yer almaktadır.
Akademik Takvim İçin Tıklayınız
Hazırlık Deneyimi
Öğrenci hazırlık eğitimi süresince 4 temel yetkinlik üzerinden dersler alır. Bu yetkinlikler; okuma, yazma, dinleme ve konuşmadır. Hedefimiz ilk olarak öğrencinin temel İngilizce altyapısını oluşturmak ve 4 temel yetkinliğini geliştirmektir. Eğitim süresi boyunca kullanılan kaynaklar üzerinden online ödevlendirme yapılır ve öğrencinin İngilizce'den kopmasının önüne geçilir. Sınıf danışmanları, yürütülen eğitim süresi boyunca öğrencilerimize destek olur. Bir diğer hedefimiz ise dil öğreniminde en güncel teknolojik gelişmeleri takip eden ve kendi alanında profesyonel olarak kullanabilen bireyler yetiştirmektir.
Dönem Arası Hazırlık Geçme Sınavı Nedir?
Dönem Arası Hazırlık Geçme Sınavı, zaman kaybetmek istemeyen öğrenciler için dönem ortasında lisans eğitimlerine geçme fırsatıdır. Öğrencilerimiz hazırlık eğitiminin ilk dönemini tamamladıktan sonra Dönem Arası Hazırlık Geçme Sınavı'na girmeye hak kazanırlar. Başarı sağlaması durumunda, öğrencilerimiz lisans programına düzensiz öğrenci olarak geçiş yaparlar.
Düzensiz Öğrenci Kimdir?
Düzensiz öğrenci hazırlık eğitiminin ilk dönemini tamamladıktan sonra lisans programına geçiş yapan öğrencidir. Hazırlık sonrasında birinci sınıfın ikinci dönem derslerini alan öğrenci, bir sonraki dönem başladığında birinci sınıfın ilk dönem derslerini alır. Okulunu erken bitirmeyi hedefleyen öğrenciler, üst dönem derslerini alarak bu farkı kapatabilirler.
Hazırlık Sınıfında Kalırsam Bursum Kesilir mi?
Hayır, kesilmez. ÖSYM bursu, hazırlık programlarını 1+1 yıl boyunca kesintisiz olarak sağlanmaktadır.
Hazırlık Sınıfında Kalırsam WeAccept Bursum Kesilir mi?
WeAccept bursu, aynı ÖSYM bursunda olduğu gibi, 1+1 yıl boyunca kesintisiz sağlanır.
Yabancı Diller Bölümü Hangi Yerleşkede?
İstanbul Kültür Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu, Yabancı Diller Bölümü tarafından yürütülen İngilizce Hazırlık eğitimi, Bahçelievler Yerleşkesi (Şirinevler binası) ve Küçükçekmece Yerleşkesi (Basın Ekspres binası) olmak üzere iki kampüste yürütülmektedir.
Hazırlık Sınıfı Ek Faaliyetleri
EMPOWERING LANGUAGE SKILLS (ELS) PROGRAMI
Empowering Language Skills (ELS) Programı, İngilizce Hazırlık Programı öğrencilerine dil yeterliklerini ve temel akademik becerilerini geliştirmeye yönelik çeşitli akademik ve ders dışı etkinlikler sunar. Program, bağımsız öğrenmeyi, yaratıcılığı ve kişisel gelişimi teşvik etmeyi amaçlar. Üç haftalık bir sürede gerçekleştirilen yüz yüze ve hibrit atölye çalışmaları ile asenkron çevrim içi modüller içerir.
Program, iki ana modülden oluşur: Pathway to Academic Success ve Language Through Creativity. Her iki modül de yüz yüze ve/veya hibrit olarak sunulur ve farklı amaçlara hizmet eder. Pathway to Academic Success, zaman yönetimi, sınavlara hazırlık ve çalışma stratejileri gibi temel akademik becerilere odaklanırken, Language Through Creativity modülü; yaratıcı yazma, rol yapma ve iş birliği temelli projeler gibi etkileşimli etkinliklerle öğrencilerin işlevsel İngilizce becerilerini geliştirmeyi hedefler. Atölye içerikleri her dönem öğrenciler ve eğitmenlerle yapılan ihtiyaç analizine göre güncellenir ve böylece oturumların güncel, ilgi çekici ve öğrencilerin akademik ve dil gelişim ihtiyaçlarına uygun olması sağlanır.
ÖĞRENCİ KALİTE ELÇİSİ (STUDENT VOICE)
Öğrenci Kalite Elçileri, İngilizce Hazırlık Sınıfının tüm seviyelerinde öğrenciler tarafından sınıflardan seçilen temsilcilerinden oluşur. Temsilciler, Yüksekokul Müdürlüğü ile düzenlenen toplantılarda görüş, öneri, memnuniyet, şikayet ve beklentilerini doğrudan iletirler.
BİREYSEL ÖĞRENME MERKEZİ ÖĞRENCİ DESTEĞİ (SELF-ACCESS CENTER STUDENT SUPPORT)
Bireysel öğrenme merkezlerimiz Şirinevler yerleşkemizde bulunan dört adet bilgisayar laboratuvarından oluşur. Dileyen öğrencilerimiz çevrimiçi ödevlerini bu merkezlerdeki bilgisayarları kullanarak yapabilirler. Bunun yanı sıra, öğrencilerimiz merkezlerimizi ders çalışma ve araştırma faaliyetleri için kullanabilirler.
ÖZEL DERS (TUTORIAL)
Tutorial Dersleri, öğrencilerimizin desteğe ihtiyaç duydukları konularda asistan öğretmenlerimizden akademik yıl boyunca talep ettikleri kadar alabilecekleri derslerdir. Aynı zamanda, ölçme-değerlendirme araçlarıyla belirlenen başarının altında kalan öğrencilerimiz Yüksekokul Müdürlüğünün belirlediği oranda Tutorial Derslerini almakla yükümlüdür.
TAKVİYE DİL DERSLERİ (REMEDIAL)
Remedial Dersleri, öğrencilerimizin desteğe ihtiyaç duydukları konularda akademik yıl boyunca yüksekokul öğretim görevlilerimiz tarafından verilen ve planlaması Yüksekokul Müdürlüğü tarafından yapılıp ilan edilen ve öğrencilerin devam etmekle yükümlü oldukları ek derslerdir.
AKADEMİK BECERİLER DERSİ (ACADEMIC SKILLS COURSE)
Akademik Beceriler Dersi, İngilizce Hazırlık Sınıfını başarıyla tamamlayan öğrencilerimizin lisans ve önlisans programlarına başlamadan önce dil becerilerinin yanı sıra akademik hazır bulunuşluklarını da arttırmayı hedefleyen, Hazırlık Sınıfı müfredatına dahil ders saatlerini ifade eder. Bu dersler her yarıyıl Yüksekokul Müdürlüğü tarafından belirlenen haftalık ders saati sayısında yapılır ve öğrencilerimizin yorumlama, özetleme, kaynak gösterme, kaynak tarama, sunum ve münazara yapma gibi akademik hayatları boyunca ihtiyaç duyacakları becerilere dair bilgi dağarcıklarını ve farkındalıklarını arttırmayı hedefler.
OFİS SAATLERİ (OFFICE HOURS)
Ofis saatleri öğretim elemanlarının öğrencilerine destek olmak, sorularını yanıtlamak ve akademik sorunlarına çözüm bulmalarına yardımcı olmak amacıyla birebir görüşmek için belirledikleri çalışma aralığıdır, özel ders ya da takviye dil dersi amaçlı görüşmeler değildir. Öğretim görevlileri ilan ettikleri saat aralığında ofislerinde bulunur ve öğrencilerini kabul ederler (1 saat/hafta).
Öğretim dili İngilizce olan bir programa kayıt yaptıran öğrenciler, öncelikle eğitim-öğretim yılı Güz Dönemi başında gerçekleştirilen Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı’na (YDSTS) katılır. Bu sınavdan 100 üzerinden 40 puan ve üzeri alan öğrenciler, Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı (YDYS)’na girmeye hak kazanırlar. Bu sınavda, kayıtlı oldukları programa göre yeterli puanı alan öğrenciler lisans eğitimlerine başlarlar. Yeterli puanı alamayan öğrenciler ise İngilizce Hazırlık Sınıfı (İHS)’nda eğitim görürler.
Evet. Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı’nın (YDSTS) amacı dil beceri seviyenizi belirlemek olduğu için bu sınava MUTLAKA katılmalısınız.
Hayır. Yalnızca Seviye Tespit Sınavı’na katılarak Hazırlık Sınıfı’ndan muaf olamazsınız. YDSTS sonrası hak kazanmanız durumunda Yabancı Dil Yeterlik Sınavı’na katılmanız ve yeterli puanı almanız gerekir.
Kayıtlı olduğunuz eğitim programı bazında almanız gereken minimum puan bilgileri aşağıda belirtilmiştir.
İngiliz Dili ve Edebiyatı, Yabancı Diller Eğitimi - İngilizce Öğretmenliği Programı Öğrencileri için 80/100
İngilizce eğitim-öğretim yapan diğer önlisans ve lisans programı öğrencileri için 60/100
Sınav tarihleri ve sınav süreçleriyle ilgili tüm bilgiler, her dönem başı Üniversitemizin web sitesinde ve CATS platformunda Hazırlık Sınıfı öğrencileri için oluşturulan sayfada duyurulur.
İngilizce Hazırlık Sınıfı modüler sistemden oluşmaktadır. Öğrenciler periyodun başarı kriterlerini karşıladıkları takdirde bir üst seviyeye geçmeye hak kazanırlar. Periyot başarı kriterlerini karşılamayan öğrencileri aynı seviyeyi tekrar ederler.
Duyurulara Yabancı Diller Yüksekokulu web sitesi https://ydyo.iku.edu.tr Haberler sekmesinden, CATS üzerinde kayıtlı olduğunuz ders/derslerin Duyurular bölümünden ve eğer duyuru mail olarak yollanmışsa sizlere sağlanan öğrenci epostasından (öğrencinumarası@stu.iku.edu.tr) ulaşabilirsiniz.
Üniversitemizin kullandığı tüm sistemlere kayıt sırasında size sağlanan kullanıcı adınız (öğrenci numaranız) ve SMS olarak yollanan şifrenizle giriş yapabilirsiniz.
GEREKLİ eposta adresleri
Öğretim dili Türkçe olan Önlisans ve Lisans programlarına kayıt yaptırmış öğrencilerimiz, eğitim-öğretim yılı Güz Dönemi başında gerçekleştirilen Yabancı Dil Muafiyet Sınavı’na katılır. Öğrencilerimizin Yabancı Dil I dersinden muaf olmaları için 60-69/100, Yabancı Dil I ve II derslerinden muaf olmaları için ise 70/100 ve üzeri puan almaları gerekmektedir.
Sınava katılmak zorunlu değildir; ancak Yabancı Dil I ve Yabancı Dil II derslerinden muaf olmak isteyen öğrencilerimiz sınava MUTLAKA katılmalıdır.
Öğrencilerimizin Yabancı Dil I dersinden muaf olmaları için 60-69/100, Yabancı Dil I ve II derslerinden muaf olmaları için ise 70/100 ve üzeri puan almaları gerekmektedir.
Sınav tarihleri ve sınav süreçleriyle ilgili tüm bilgiler, her dönem başı Üniversitemizin ve Bölümümüzün web sitesinde duyurulur.
Çevrimiçi sınavlara CATS > İngilizce Muafiyet Sınavı > Tests&Quizzes adımlarını takip ederek erişebilirsiniz.
Hayır. Olağanüstü gelişen şartlar dışında tüm sınavlar dönem başı duyurulan sınav takvimindeki tarihler çerçevesinde yapılır.
CATS platformundaki Yabancı Dil Muafiyet Sınavı Sitesi’ndeki duyuruları yakından takip ederek telafi sınavının yapılıp yapılmayacağını öğrenebilirsiniz.
Sınav sonuçlarını Orion Sistemi veya CATS üzerinde duyurular kısmından öğrenebilirsiniz.
Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı (ÖİDB) ile iletişime geçmelisiniz. Dersi Orion’da öğrencinin üzerinden düşürmek ÖİDB sorumluluğundadır.
Yabancı Dil I ve Yabancı Dil II dersleri asenkron olarak yürütülen derslerdir. Öğrencilerin, CATS üzerindeki YDI1001/ YDI2001 ders siteleri üzerinden kaynaklar bölümüne yüklenmiş haftalık sesli ders anlatımlarını izleyerek dersi takip etmeleri gerekmektedir. Anlamadıkları noktaları danışmak amacıyla her hafta açılan sanal sınıflara girerek sorularını dersi veren öğretim görevlisine sorabilirler. Sanal sınıflarda yeni bir konu anlatımı yapılmamaktadır.
Danışmanınız ile iletişime geçerek dersi veren öğretim görevlisine bilgi verilmesi sağlanmalıdır.
CATS platformundaki Yabancı Dil dersinin ana sayfası üzerinde belirtilen gün ve saatler arasında Sohbet Odası, Sanal Sınıf ve Randevu seçeneğini kullanarak ya da e-mail yoluyla iletişim kurabilirsiniz.
Her dönem yapılan ara sınavın telafi sınavı yapılmaktadır. Telafi sınavının tarih ve saatini öğrenmek için CATS platformundaki ilgili site üzerinden yapılan duyuruları takip etmek öğrencilerimizin sorumluluğundadır.